Fitterij Competitie 2012

De fitterij, onder drinkwaterbedrijven al jarenlang een begrip, maar voor de rest van de watersector een relatief onbekend fenomeen, heeft nu ook voor het eerst onder studenten plaatsgevonden. Geheel in het teken van het lustrumthema van de TU Delft, namelijk Water, hebben wij als Dispuut Watermanagement deze gelegenheid aangegrepen om deze unieke sportwedstrijd te organiseren. En met groot succes is gebleken uit alle positieve reacties van zowel de deelnemende studenten als de ondersteunende bedrijven.

Al vroeg in de ochtend van donderdag 4 oktober is met behulp van een fitterij team van Waternet, bestaande uit coaches en scheidsrechters, de wedstrijdopstelling geïnstalleerd. Tussen 08:00 en 10:00 uur zijn drinkwaterleidingen van St. Gobain aangesloten op het aanwezige waternetwerk, is het gereedschap gecontroleerd en is daarnaast een opstelling om ‘kraantje te drukken’ opgebouwd.

Tussen 10.00 en 12:30 uur hebben alle studententeams kunnen oefenen. Alle 16 studententeams van 2 personen hadden namelijk nog nooit deelgenomen aan een fitterij wedstrijd en de meesten waren vooraf niet tot meer verdieping gekomen dan het bekijken van een Youtube-filmpje. Het aansluiten van een huisaansluiting met tapkraan op een waterleiding die onder druk staat klinkt namelijk niet alleen ingewikkeld; dat is het ook. Maar tot tevredenheid van de coaches en scheidsrechters pikten tijdens de oefensessies de studenten al snel op wat de bedoeling was.

Om 12:30 werd lunch geserveerd en nam de drukte snel toe. Door de locatie recht voor de ingang van het CiTG gebouw werd voldoende aandacht getrokken en met een waterballen attractie en een bedrijvenmarkt toegevoegd aan het evenement was er voor iedereen voldoende te doen. Met HKV, Dunea, Waternet, St. Gobain en KNW was er met name voor de studenten watermanagement voldoende gelegenheid om bedrijven in het toekomstig werkveld te leren kennen. Na een spectaculaire demonstratie van de wereldkampioenen Fitten van Waternet begon om 13:00 uur de officiële wedstrijd voor de studententeams. Het fitten was een spannende strijd tegen de klok en het fanatisme onder de deelnemers zorgde voor een goede sfeer. De tijd van het fitten en de tijd bij het kraantje drukken vormden samen de totaaltijd, die de uiteindelijke winnaar bepaalde. Vooral het kraantje drukken als activiteit tussen het fitten door was erg spectaculair. Met een hoge waterstraal en deelnemers die eruit zagen als verzopen katjes heb je natuurlijk al gauw een succes nummer te pakken.

Na ruim 3 uur aan wedstrijden werd om 16:30 de eerste prijs uitgereikt aan team Wouter & Wouter. Met een cheque van 170 euro en een prachtige bokaal die hetzelfde bedrag in oud ijzer-waarde benaderd keerden zij huiswaarts. Complimenten mogen er ook zeker zijn aan de 2 damesteams die zich in een veld met veel mannen en gemengde teams uiterst goed staande hielden. Zeker het aanboren op de gietijzeren buis was een  edstrijdonderdeel waarop zij hun spreekwoordelijke mannetje stonden.

De prijsvraag om het juiste aantal liters in een vat gevuld met water te schatten werd door Emma gewonnen. Zij mag iemand meenemen om te gaan ‘indoor skydiven’.

Graag willen wij als Dispuut Watermanagement en de fitterijcommissie de bedrijven HKV, St. Gobain, Dunea, Waternet en KNW bedanken voor hun bijdrage aan de bedrijvenmarkt. Daarnaast zijn wij Conval, Oasen, Waternet en St. Gobain erg dankbaar voor hun bijdragen aan het materieel en willen wij ook het personeel van Waternet bedanken voor de geweldige voorbereiding en begeleiding van de fitterij wedstrijd. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om deze dag in de toekomst een vervolg te geven. Al is het maar vanwege de louter positieve reacties.